Documentaire laten maken: voor wie en hoe werkt het?

with Geen reacties
Als historische filmmakers zijn wij echte storytellers! Iedereen heeft of kent wel een verhaal dat het waard is om te vertellen. Heb jij een mooi verhaal en wil je daarvan graag een (korte) documentaire laten maken? Lees hier wat we voor jou kunnen betekenen.

 

Wie kan bij ons een documentaire laten maken?

Kort gezegd: iedereen! Wij werken regelmatig samen met particulieren die hun verhaal graag op film willen laten vastleggen. Met documentaire bedoelen wij overigens niet per se een documentaire met speelfilmlengte. De meeste van onze producties hebben een lengte tussen de 5 en 15 minuten. Ook hoeft jouw verhaal heus geen Hollywood-scenario te hebben.

 

Een documentaire als cadeau

Een jubileum of verjaardag zijn leuke redenen om een filmportret van jezelf te laten maken (of van iemand anders). Zo maakte Marlinde van Jaar & Dag een korte documentaire ter ere van haar moeders zestigste verjaardag. Ook starten wij in januari opnames voor iemand die met pensioen gaat. Zijn familie en collega’s willen hem graag verrassen met een origineel cadeau waar hun waardering uit blijkt. Zij bedachten dat een documentaire daarvoor de ideale manier is. Niet elk verhaal heeft echter een directe aanleiding.

 

Familiegeschiedenis 

Misschien heeft jouw familie wel een hele interessante geschiedenis waar je meer over wilt weten en graag op film wilt zien. Binnenkort maken we bijvoorbeeld een documentaire over iemands overgrootvader die heeft meegevochten in de Spaanse Burgeroorlog en in 1945 door de nazi’s is gefusilleerd wegens verzetsdaden. Vorig jaar maakten we een korte, maar ontroerende documentaire over Joodse onderduikers boven een café in Amsterdam-Centrum. Ook hoeven mensen niet altijd centraal te staan. Bekijk hier ons historisch portret van Huize Borro in Zutphen – een 13e eeuws pand waar nu een ontmoetingscafé is gevestigd. De eigenaren zijn zo trots op dit gebouw dat ze ons vroegen er een docu over te maken. Sindsdien heeft deze documentaire een permanente plek in hun tentoonstellingsruimte.

 

 

Research en privacy

Een documentaire begint niet bij het filmen. Er gaat soms veel onderzoek aan vooraf. Als historici deinzen wij hier niet voor terug. Het historisch vooronderzoek en het bedenken van een scenario doen we zoveel mogelijk in overleg. Het is tenslotte jouw verhaal en wij zorgen ervoor dat wat jij wilt vertellen zo mooi en zo authentiek mogelijk in beeld komt. Uiteraard houden we ook volledig rekening met jouw privacy. Met het gebruik, de opslag en verspreiding van camera- en geluidsopnamen gaan we zeer zorgvuldig om (lees voor meer informatie hierover onze algemene voorwaarden).

 

Contact

Wil je een documentaire laten maken of wil je meer weten over hoe wij te werk gaan? Neem hier contact op – per mail of telefonisch of via Whatsapp. We staan je graag te woord. Heb je een goede tip over een interessant, ontroerend of vermakelijk verhaal? Laat het ons dan weten! Volg ons ook op Twitter en Facebook en blijf op de hoogte van alle mooie projecten waar wij aan werken.