Historische documentaires op Netflix: 3 kijktips

with Geen reacties
Historische documentaires Netflix
Heb jij Netflix en kijk je graag documentaires? Lees hier waarom je deze historische documentaires absoluut moet zien! Bekijk ook gelijk de trailers. Vanaf nu is Netflix offline beschikbaar, dus je kan deze aanraders ook alvast downloaden en in de trein bekijken!

 

What Our Fathers Did: A Nazi Legacy (2015)

Regisseur: David Evans

Hoe ga je om met de zwarte bladzijden uit de geschiedenis? En wat als jouw eigen familie aan die bladzijden heeft meegeschreven? What Our Fathers Did: A Nazi Legacy gaat over de erfenis van één van de zwartste bladzijden uit de geschiedenis: de holocaust. In deze anderhalf uur durende documentaire spreekt de Joods-Britse mensenrechtenadvocaat Philippe Sands met Niklas Frank en Horst von Wächter.

Oorlogsmisdadigers

Niklas Frank is de zoon van Hans Frank, die tussen 1939 en 1945 de gouverneur-generaal was van het door de nazi’s bezette Polen. Frank was politiek eindverantwoordelijk voor de getto’s en de concentratiekampen in Polen. Na de Duitse capitulatie werd hij door het oorlogstribunaal in Neurenberg ter dood veroordeeld wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. In 1946 is zijn executie voltrokken.

Horst von Wächter is de zoon van Otto von Wächter. Die laatste was tussen 1942 en 1944 gouverneur van de Oekraïense streek Galicië. Onder zijn bewind werden tienduizenden joden door massamoorden omgebracht. Deze moordpartijen werden onder andere uitgevoerd door de Galicische Divisie: een militaire eenheid die uit Oekraïense nationalisten bestond en die door Von Wächter was opgericht. Von Wächter heeft na de oorlog weten te ontsnappen aan rechterlijke vervolging. Hij stierf door ziekte in Rome in 1949.

Omgaan met een een oorlogsverleden

Philippe Sands onderzoekt samen met Niklas en Horst de geschiedenis van hun vaders. Hierbij staat de schuldvraag centraal. Historici en rechtsgeleerden beschouwen hun vaders als twee grote schuldigen aan de holocaust in Polen en Oekraïne. Hoe kijken Niklas en Horst daar tegenaan? Een van hen heeft het verleden van zijn vader geaccepteerd en erkent de gruweldaden waar zijn vader niet alleen van af wist, maar ook medeverantwoordelijk voor was. Voor hem staat het buiten kijf: zijn vader was een oorlogsmisdadiger. De ander wringt zich echter in allerlei bochten om de daden van zijn vader niet onder ogen te hoeven zien. Zelfs als hij wordt geconfronteerd met hard bewijs. Een houding die Sands bijna tegen het plafond doet springen.

Een saillant gegeven is dat een deel van de joodse familie van Sands aan vaders kant is omgebracht tijdens een van de massamoorden waar de vader van Horst verantwoordelijk voor was. Sands neemt Niklas en Horst mee naar de plek waar dit zich heeft afgespeeld en waar zijn familieleden nog altijd liggen begraven. De spanning tussen de mannen is duidelijk voelbaar.

Deze documentaire toont de last van het oorlogsverleden van hun vaders die zowel Niklas als Horst hun hele leven al met zich meedragen en hoe verschillend beiden met dit trauma omgaan. Een mooi verhaal over rouw en verwerking van het verleden.

 

 

13th (2016)

Regisseur: Ava DuVernay

Deze Netflix-documentaire gaat over de oorsprong van rassenongelijkheid in de Verenigde Staten en vertelt deze vaak schrijnende geschiedenis vanuit Afro-Amerikaans perspectief. Een mooie gelegenheid dus om het verleden met andere ogen te bekijken.

De titel 13th is afgeleid van het dertiende amendement op de Amerikaanse grondwet. Hierin is in 1865 vastgelegd dat slavernij en onvrijwillige arbeid voortaan verboden waren, behálve als strafmaatregel voor een begane misdaad. 13th vertelt waarom deze toevoeging zo fundamenteel was voor de ontwikkeling van het Amerikaanse justitiële systeem en gevangeniswezen. Uit het verhaal van de makers blijkt dat er in de Verenigde Staten wel degelijk sprake is van wezenlijk institutioneel racisme. De wortels hiervan liggen in het slavernijverleden.

13th is een knappe en boeiende vertelling – één in de categorie ‘zo heb ik het nog niet bekeken’. Alleen daarom dus al het kijken waard. Vanwege de complexe thema’s en de academische verhaalstructuur moet je alleen niet te vaak met de ogen knipperen. Je raakt namelijk algauw de draad kwijt.

 

 

What Happened, Miss Simone? (2015)

Regisseur: Liz Garbus

Deze biografische Netflix-original over de briljante zangeres en pianiste Nina Simone (1933 – 2003) genoot al uitgebreide media-aandacht. Niet alleen bevestigt dit verhaal het ongekende talent van Simone (geboren als Eunice Kathleen Waymon), maar toont ook de schaduwzijden van haar roemruchte leven. ‘’She was fighting demons’’, aldus haar dochter Lisa die een dubbel gevoel heeft over haar moeder: “My mother was angry with the world and often the only person around to blame was me.

Burgerrechtenbeweging

Simone vocht haar leven lang tegen discriminatie en ongelijkheid. Als klein meisje wilde ze graag klassiek pianiste worden, maar zag al vroeg haar droom in duigen vallen. Als donkere jonge vrouw was een carrière in de klassieke muziekwereld – die werd gedomineerd door een blanke elite – niet voor haar weggelegd. De jazz werd haar nieuwe muzikale thuisbasis. Haar hart lag echter haar leven lang bij de klassieke muziek.

In de jaren zestig sloot Nina Simone zich aan bij de burgerrechtenbeweging. Simone kon zich echter niet vinden in het pacifisme van Martin Luther King. Doeltreffender vond zij de revolutionaire filosofie van Malcolm X (die haar buurman was) en zijn Nation of Islam. In deze activistische periode behaalde Simone grote muzikale successen, onder andere met Mississippi Goddam. Het nummer is een reactie op een aanslag van de KKK op een kerk in een Afro-Amerikaanse gemeenschap, waarbij vier kinderen om het leven kwamen. De woede hierover spat van de plaat af.

Nederlandse jaren

Simone bracht het nummer uit voor het Nederlandse platenlabel van Philips. De zangeres was in die jaren regelmatig in Nederland te vinden: ze woonde zelfs een aantal jaar in Nijmegen en later in Amsterdam. Ze gaf regelmatig concerten in ons land. Ook deze ‘Nederlandse jaren’ komen in de documentaire aan bod.

What Happened, Miss Simone? (naar een quote uit een interview door Maya Angelou) biedt een ontroerende inkijk in het leven van de legendarische zangeres en pianiste. Naast een ode aan haar muzikale genialiteit is de film ook een mooie historische vertelling van de turbulente tijden waarin ze leefde en die Simone zo mooi optekende in haar muziek. ‘’How can you be an artist and not reflect the times?’’, aldus de zangeres.