Historische filmmakers: de geboorte van Jaar & Dag Media

with Geen reacties

In februari van dit jaar kwam het Jaar & Dag-team voor het eerst bij elkaar. In een café in Amsterdam-West zetten we de grote lijnen uit. Die waren ambitieus: we wilden heel graag historische documentairefilms maken. Eerst nog een beetje in oefenmodus, maar toch zo snel mogelijk professioneel. Als je de stap naar ‘het eggie’ wilt maken, moet je natuurlijk zowel historische als filmtechnische kennis in huis hebben. Gelukkig komen we niet uit een ei en zijn we op beide fronten goed toegerust.

 

Publieksgeschiedenis

Allemaal volgen we de masterstudie Publieksgeschiedenis. Hierin leren historici hoe je geschiedenis en historisch onderzoek naar een breed publiek vertaalt, bijvoorbeeld in een museum of bij de radio of televisie. Waar de één uitblinkt in historische schrijf- en onderzoeksvaardigheden, heeft de ander ruimschoots ervaring in de journalistiek en videoproductie. Allen delen we dezelfde passies: geschiedenis en film(maken).

 

Opdrachtgevers

En dus gingen we aan de slag. De oefenmodus – die vooral bedoeld was om elkaar beter te leren kennen – was meteen in volle gang. We kregen het vertrouwen van verschillende opdrachtgevers, waaronder het Amsterdam Museum en het Architectuurcentrum Amsterdam. Dankzij succesvolle samenwerkingen zagen we ons portfolio groeien met een veelzijdige rijkdom aan prachtig historisch beeldmateriaal.

 

Storytelling

De repetitierondes zijn voor ons inmiddels voorbij. Sinds september is Jaar & Dag Media officieel de go to voor het laten maken van korte historische docu’s. Met onze achtergrond als historici weten wij als geen ander hoe belangrijk storytelling is. Niet alleen in documentairevorm, maar net zo goed in bedrijfsfilms; trailers en promo’s (van een tentoonstelling bijvoorbeeld); aftermovies van evenementen; en noem maar op.

 

Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap

Op dit moment zijn wij bezig met de productie van een kort filmpje over de lancering van Jong KNHG, de jongerenafdeling van het Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap. Deze film wordt vertoond op 4 november 2016 in het Rijksmuseum, tijdens het Jaarcongres voor Historici.

 

Toekomst

De kern van Jaar & dag bestaat uit Machiel Spruijt en Marlinde Venema. Daarnaast werken wij op projectbasis met een vaste poule freelancers en vrijwilligers. Wij hopen in de toekomst vele mooie videoproducties te maken in de culturele sector en voor iedereen die een beroep op ons doet. Ben je benieuwd wat wij te bieden hebben? Bekijk ons portfolio en neem gerust contact op. Ook zijn wij te volgen op Facebook, Twitter en Instagram waar we regelmatig nieuwe video’s en blogs posten.

Opnames voor Huize Borro & Het Oude Bornhof
Opnames voor Huize Borro & Het Oude Bornhof
Opnames voor Huize Borro & Het Oude Bornhof
Opnames voor Huize Borro & Het Oude Bornhof
Opnames voor Soelen: Lusthof en Modderpoel
Opnames voor Soelen: Lusthof en Modderpoel

Leave a Reply