Stone of the Little Place

met Geen reacties

Op dit moment zijn we druk bezig met het monteren van een documentaire die we in juni in Mongolië hebben opgenomen: ‘Stone of the Little Place’. Het is een eigen productie die we maken zonder opdrachtgever of budget. Lees hier hoe dit tot stand kwam en wat je van de documentaire kunt verwachten!

Mongolië

Tien jaar geleden leefde en werkte Machiel een maand lang met een Mongoolse familie. Zij zijn nomaden en leven van hun kudde geiten en schapen in het noorden van de Gobiwoestijn. Het is een zwaar bestaan, afhankelijk van de extreme weersomstandigheden en het droge landschap. Maar de mensen zijn er gelukkig, ze willen niets anders dan het leven dat ze nu hebben. Tien jaar later waren de herinneringen en inspiratie nog lang niet vervlogen en Machiel keerde met zijn vriendin terug naar de familie, dit keer met een filmcamera. Ze werden met open armen ontvangen; in de ogen van de Mongoolse familie was een verloren zoon teruggekeerd.

Het filmen

Het nomadische leven laat zich moeilijk plannen. Alles is afhankelijk van de weersomstandigheden en beschikbare hulp. Op het moment van het filmen van de documentaire verhuisde de familie van hun winterkamp naar hun zomerkamp. Alle gers (Mongoolse versie van de joert) werden ontmanteld en even verderop weer opgebouwd. Het is hard werken in de brandende zon, het stof en de eeuwige wind die het open landschap doorklieft. Het hele verhuizen duurde enkele dagen, terwijl tussendoor voor de kudde geiten en schapen werd gezorgd. Die lopen de hele dag vrij rond door het gebergte en worden ’s avonds gezocht en teruggebracht om gemolken te worden.

Baga Gazriin Chuluu

De insteek van de documentaire is om het dagelijks leven van de nomadische Mongolen vast te leggen, met bijzondere nadruk op hun relatie met de plek waar ze leven en tegelijkertijd de invloed van moderne technieken op het dagelijks leven. De familie woont in een gebergte dat de naam Baga Gazriin Chuluu draagt: Stone of the Little Place. Het is een oeroud, versleten gebergte, teruggebracht tot rotsformaties die verspreid over een groot oppervlak een surrealistisch maanlandschap vormen. Hier bewegen zich de nomaden, die vaak al generaties lang in dit gebied wonen. Alle geïnterviewden benadrukken hoe belangrijk deze plek voor hun is en hoe mooi ze hun leven daar vinden. Velen hebben enkele jaren in de stad gewoond maar zijn teruggekeerd naar het traditionele nomadische bestaan. Het is voor iedereen een bewuste keuze om als nomade te leven, hoe zwaar dat leven soms ook kan zijn. In hun ogen is er niets mooiers.

De documentaire

Nu hebben we een enorme berg aan filmmateriaal en zitten we in de eerste fase van de montage: de vertaling. Een student Engels in Mongolië is voor ons bezig al het materiaal te vertalen van het Mongools naar het Engels, een enorme klus. Als dat af is, kunnen we beginnen aan de montage. Het hele proces gaat nog maanden duren. En het einddoel? Een prachtige documentaire natuurlijk, die we gaan inzenden bij een documentaire festival. Waar ‘Stone of the Little Place’ te zien gaat zijn weten we dus nog niet, dat is voor ons ook spannend…

Wil je meer weten over Mongolië? Kijk dan op de website van Machiel: www.steppenomaden.nl

Productie door Machiel Spruijt en Sandra Radecka


Bekijk hier enkele screenshots uit het filmmateriaal, een voorproefje!