#5 Flora Batava: vergeten toepassingen

met Geen reacties

Conservator oude drukken bij de KB, Nationale Bibliotheek noemt het ”de langstlopende liefdesverklaring aan de Nederlandse flora”. Samen met botanisch filosoof Norbert Peeters (Universiteit Leiden) was zij eindredacteur van de hernieuwde uitgave van de Flora Batava (uitgeverij Lannoo). Met 65 redacteuren maakten zij een heruitgave van een 134 jaar lopende boekenreeks van 28 delen die verscheen tussen 1800 en 1934. Het was de allereerste inventaris van wilde planten in Nederland. In deze werken werd de wilde flora niet alleen prachtig beschreven, maar ook schitterend geïllustreerd. Esther en Norbert hebben deze 28 delen nu terug weten te brengen tot één boek, waarin de redacteuren de gekozen voorbeelden van inheemse bloemen- en plantensoorten context geven.

In samenwerking met KB, Nationale Bibliotheek maakte Huis van het Boek een tentoonstelling rondom de Flora Batava, waarin een mooie videoreeks onderdeel uitmaakt. In de videoreeks vertellen een aantal van de redacteuren over hun bijdrage en laten ze zien welke plant bij hen een speciaal plekje inneemt.

Amber Veel is kunstenaar en leerlooier. Zij vertelt in deze vijfde video over vergeten toepassingen van planten die je kunt vinden in de Flora Batava. In dit geval de gele lis, die zij gebruikt bij het plantaardig leerlooien.