MuseumTV: opnames provincie Limburg zitten erop!

met Geen reacties

Het zit erop! De provincie Limburg kan weer even vooruit wat betreft cultureel promotiemateriaal. Namens onze vaste opdrachtgever MuseumTV mochten we weer een aantal mooie musea bezoeken. Aangezien Limburg de rijkste archeologische provincie van Nederland is, lag de focus vanzelfsprekend met name op de archeologie. Denk aan vondsten uit de Steentijd, maar ook uit de Romeinse tijd en de Merovingische periode.

Museum voor Grafcultuur in Stein

Dit kleine museum toont prachtige vondsten die stuk voor stuk zijn gedaan in de omgeving van Stein, een plaatsje in Zuid-Limburg. Allemaal hebben ze iets te maken met grafcultuur. Het museum is gebouwd over een graf uit 3.400 jaar v. Chr. dat werd ontdekt in 1963. Sindsdien is de collectie aangevuld.

Romeinse Katakomben

Onze persoonlijke favoriet. Dit museum heeft ons het meest verrast, omdat we er van tevoren nog nooit van hadden gehoord, maar onder de indruk weer op weg naar huis gingen. In een oude mergelgroeve in Valkenburg aan de Geul ligt een gigantisch gangenstelsel, waarin de mooiste delen van de catacomben in Rome zijn nagebouwd (ca. 300 n. Chr.). Het museum werd geopend in 1910 en kent een bijzondere ontstaansgeschiedenis. Want waarom zou je in hemelsnaam in Limburg graven uit Rome kopiëren? Voor dat verhaal verwijzen we toch echt naar de mini-docu op museumtv.nl. Als je geïnteresseerd bent in Romeinse geschiedenis, dan raden wij zeker aan om een rondleiding te volgen mocht je een keer bij Valkenburg in de buurt zijn!

De Vondst: Centrum voor Archeologie in Limburg

We zijn helaas vergeten om een backstage-foto te maken, maar deze opnames vonden we ook erg leuk om te doen. De Vondst (in Heerlen) is een expertisecentrum in archeologie en is erg publiekstoegankelijk, ook voor kinderen. Zo is er een publieksexpositie over wat er allemaal bij archeologie komt kijken; kun je een Escape Game spelen; kun je een kijkje nemen in de keuken van Restaura: het restauratieatelier; en is er ook een depot waarin er verschillende archeologische vondsten uit Limburg worden bewaard. Vooral het high tech restauratielab was erg leuk om van dichtbij te bekijken. Ze maken er bijvoorbeeld gebruik van 3D-scanners en röntgentechnologie.

Limburgs Museum

Het Limburgs Museum ligt naast het station in Venlo en is ook zeker een bezoek waard. In dit museum staat de Limburgse cultuur en geschiedenis centraal: van de Neanderthalers tot de mijnwerkers en van carnaval tot vlaaien en Pinkpop.

Op de foto staat Renske van het Limburgs Museum. Zij vertelt naast het beeld van de Limburgse Sint Hubertus aan Melle (9) en Sophie (10) waarom het katholieke geloof altijd belangrijk is geweest voor de identiteit van de Limburgers. Een nieuwe mini-docu voor MuseumTV is binnenkort te zien op museumtv.nl.

Volgende provincie: Zeeland

Het Limburgs Museum was voor ons de laatste opname in de provincie Limburg. De kilometerteller blijft echter gewoon doorlopen. Next stop: Zeeland!