Interview met schrijfster Annet Mooij

met Geen reacties

Vandaag interviewden we schrijfster Annet Mooij. We spraken Annet over de biografie die zij schreef over de inmiddels overleden kunstenares Gisèle van Waterschoot van der Gracht. De setting was toepasselijk: het interview vond plaats in de voormalige woning van Gisèle, in haar atelier om precies te zijn. Dit pand, aan de Herengracht, wordt beheerd door Stichting Castrum Peregrini, die de nagedachtenis van Gisèle levend houdt.

 

Gisèle (1912 – 2013), van adel, was een bijzondere vrouw. Niet alleen maakte ze prachtige kunst (haar schilderijen zijn niet te vatten in een bepaalde stroming), ook haar levensloop was het bestuderen waard. Ze was in 1957 getrouwd met burgermeester van Amsterdam Arnold Jan d’Ailly. In 2011 ontving ze van Eberhard van der Laan een koninklijke onderscheiding vanwege haar bijdragen aan de kunst.

 

Om het boek te schrijven deed Annet 6 jaar lang onderzoek in het niet-geïnventariseerde archief dat Gisèle grotendeels zelf had bewaard. Het resultaat van het interview wordt gepubliceerd tijdens de boekpresentatie op 11 september via Stichting Castrum Peregrini. Wij zullen het interview ook op onze eigen website toegankelijk maken.

 

UPDATE: bekijk hier het hele interview: