OPNAMES @ IISG met Jan Lucassen en Leo Lucassen #VijfEeuwenMigratie

met Geen reacties

Deze week waren we in het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG). Daar hadden we Jan en Leo Lucassen voor onze camera om te vertellen over de herziene versie van hun boek Vijf eeuwen migratie. Het filmpje wordt eind deze maand gepubliceerd.

Vijf eeuwen migratie

In ‘Vijf eeuwen migratie’ van historici Leo en Jan Lucassen staat de lange en rijke migratiegeschiedenis van Nederland centraal. De geschiedenis van de afgelopen vijf eeuwen laat zien dat onbehagen over migratie niets nieuws is, maar ook dat tijden van paniek en pessimisme worden afgewisseld door – soms lange – periodes van acceptatie. Met een nuchtere blik kun je vaststellen dat de vestiging van nieuwkomers ontegenzeglijk tot een aantal hardnekkige problemen heeft geleid, maar ook dat hun komst onze samenleving én hunzelf veel heeft opgeleverd. ‘Goed gefundeerde kennis is essentieel wanneer we de werkelijkheid beter willen begrijpen en politieke debatten op een zinvolle manier willen voeren,’ schrijven Leo en Jan Lucassen. ‘Vijf eeuwen migratie’ toetst meningen aan de historische feiten. Het boek groeide uit tot een standaardwerk over migratie in Nederland, en verschijnt nu in een geheel herziene en geactualiseerde editie (BRON: Uitgeverij Atlas Contact).

Pakhuis de Zwijger

Op 30 augustus gaan beide auteurs in Pakhuis de Zwijger tijdens hun boekpresentatie in discussie met criticasters van het boek. Schrijver Abdelkader Benali start de avond met een persoonlijk verhaal. Journaliste Liesbeth Staats treedt deze avond op als moderator. Zij gaat kort in gesprek met de gebroeders Lucassen. Waarom moest dit boek er komen? Wat is hun belangrijkste conclusie? Vervolgens geven we het woord aan drie sprekers die erom bekend staan dat ze het onderwerp migratie kritisch volgen: Fidan Ekiz, Ruud Koopmans en Hans Wansink. Zij zullen in een column reageren op het boek van de beide wetenschappers. Na iedere column volgt een reactie door de auteurs. Dan volgt de officiële overhandiging van het eerste exemplaar aan Ineke Sluiter, de vice-president van de KNAW. Zij reageert op wat ze deze avond heeft gehoord en zal ingaan op de rol van de wetenschap in het maatschappelijke debat. (BRON: Pakhuis de Zwijger)

Jan Lucassen en Leo Lucassen @ IISG voor opnames promo 'Vijf Eeuwen Migratie'

 

 

Leo Lucassen @ IISG voor opnames promo 'Vijf Eeuwen Migratie'

 

an Lucassen @ IISG voor opnames promo 'Vijf Eeuwen Migratie'

 

Jan Lucassen en Leo Lucassen @ IISG voor opnames promo 'Vijf Eeuwen Migratie'